Mit együnk és mit ne?
A paleolit táplálkozás az evolúciósan kialakult optimális étrend
Az ember 2 és fél millió év alatt alkalmazkodott egy étrendhez és ettől a földművelés óta, de különösen az elmúlt ötven évben nagyon eltért.
A cél, hogy visszatérjünk arra az étrendre, amihez évmilliókig hozzászokott a szervezetünk, mert a megváltozott táplálkozás és a mozgásszegény életmód a civilizációs betegségek legfőbb okozói.
A paleolit táplálkozás nem diéta, nem gyógyétrend és nem gyógymód.
A paleo egyszerűen az ember természetes étrendje
Mit fogyasztunk:
hal, húsok, zöldségek, gyümölcsök, bogyók, magok, tojás
Mit nem fogyasztunk:
Semmilyen gabonafélét
(búza, tönköly, rozs, árpa stb. sem!) a glutén, a gliadin és a gabonalektin miatt
Semmilyen gyorsan felszívódó szénhidrátot
(rizs, burgonya, kukorica, cukor, fruktóz stb.) A burgonyának és a kukoricának magas a szénhidráttartalma, a kukorica autoimmunizáló hatású, továbbá a bennük található anyagok bizonyítottan hozzájárulnak egyes rákfajták kialakulásához…
Tejet és a tejtermékeket
a laktóz (tejcukor) és a tejfehérje miatt
Étolajat és margarint
és a nagy omega-6 tartalmú olajakat! Ezek fokozzák a szervezetszintű gyulladást.
Hüvelyeseket
a lektin miatt (a földimogyorót és a szóját sem)
Összesítve, hogy mit ehetsz és mit nem
Nyomtasd ki! Tedd a hűtőre!
Fogyasztható zöldségek:
1, articsóka
2, spárga
3, cékla
4, mindenfajta paprika
5, brokkoli
6, kelbimbó
7, karfiol
8, kelkáposzta
9, uborka
10, pitypang
11, padlizsán
12, endivia
13, zöldhagyma
14, káposzta
15, karalábé
16, mindenféle saláta
17, gomba
18, hagymák
19, petrezselyem
20, pasztinák
21, tökfélék
22, porcsin
23, retek
24, sárgarépa, fehérrépa
25, zeller
26, alga
27, spenót
28, tomatillo (mexikói földicseresznye)
29, paradicsom (sokak szerint kérdéses)
30, répalevél
31, vízitorma
32, kína kel
Fogyasztásra nem ajánlott gabonafélék:
1, árpa
2, kukorica
3, köles
4, zab (zabkorpa* GI:15; GL:8 /nyersen:15/)
5, rizs
6, rozs
7, cirok
8, búza
9, vadrizs
10, amarant* (GI:35; GL:21)
11, hajdina (GI:54; GL: 14)
12, quinona (GI:51; GL:18)
13, trikiále
14, kamut
*viszonylag alacsony szénhidrátterhelést jelentenek és glutént nem tartalmaznak. Kis mennyiségben kompromisszumként olykor fogyasztható.
Nem ajánlott keményítő tartalmú zöldségek:
A Burgonya nem ajánlott
A többi burgonyaszerű, de nem burgonyaféle, mint manióka, tápióka, jamgyökér, édesburgonya, megengedett, mivel alacsony glikémiás indexűek. A csicsóka pedig kifejezetten paleo.
Fogyasztásra nem ajánlott hüvelyesek:
1, az összes babféle
2, csicseriborsó
3, lencse
4, borsók
5, amerikai mogyoró
6, szója és szójakészítmények