Dóri egy mosolygós, megnyerő, igazán vidám lány – de nem volt ez mindig így..
Hosszú évek kemény küzdelme után, már tudja, hogy mi jó a szervezetének, de ehhez rögös utat kellett bejárnia…

Dóri 2019. október óta dolgozik a Paleo Központ csapatában, előtte pedig hűséges vásárlónk volt, aki nem csak divatból választotta ezt az étrendet.
Ismerjétek meg a történetét, lehet, hogy tudtok belőle meríteni

Éltem, ahogy mindenki más…

2004-ben egy őszi napon, a munkahelyemen vettem észre piros, hólyagos foltokat a karomon, aminek nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget. Az ekcéma-szerű foltok kicsit viszkettek, de úgy voltam vele, ahogy mindenki más lett volna: Majd elmúlik…

Teltek a napok és nem csökkentek a foltok, hanem egyre több jelent meg rajtam. Mindkét lábamon és a derekamon is előjöttek.


Kicsit nagyobb volt már az ijedtségem, de gondoltam, kapok rá egy krémet az orvosnál és minden rendben lesz.

Ekkor voltam 30 éves és álmomban sem gondoltam volna, hogy évekig tartó küzdelem indul el.

Az első orvos.
Utána még 16 következett.

Az első orvos lényegében semmit nem csinált. Nem küldött tovább a bőrgyógyászhoz, nem adott beutalót a laborba, nem adott kalcium injekciót….a tanácsa az volt a tünetekre, hogy váltsak mosószert.

Ebben az időben nem lehetett az interneten ilyen klasszul tájékozódni, nem annyira volt divat egyből magánorvost felkeresni, igyekeztünk az egészségügyben megoldást találni és ha az nem ment, akkor váltottunk magánorvosra.
Hittem a rendszerben, haladtam az úton, amit javasoltak és lecseréltem a mosószerem.

Pár hét telt el, de a tünetek nem csillapodtak, hanem erősödtek. A foltok megjelentek a lágyrészeken is és ehhez már csontig hatoló viszketés is társult.
Az arcomon kívül a bőrömet teljesen ellepték a hólyagok, mindenhol, a hajam alatt is fájt és viszketett.

Továbbra is cserélgettem az öblítőm, a tusfürdőm, hiszen az orvos azt mondta, hogy ez valami érzékenység egy anyagra. Hát akkor szűrjük ki, hogy minél előbb vége legyen.
Sajnos nem javult.

Orvosok egymás után

A fájdalom, a viszketés és a végtelen belső remegés, amit az aggodalom, a stressz és a kimerültség okozott vitt tovább orvosról orvosra, hogy megoldást találjak.

16(!) bőrgyógyásznál jártam (minden papírom, leletem megvan róla), tonnányi krémet, fürdetőt, gyógyszert kiváltottam, de semmi nem történt.


Úgy éreztem, mindenki csak kísérletezgetett velem. Egyetlenegy orvos sem(!!!) küldött további vizsgálatokra, vérvételre.


                                        Egy dossziényi anyag az orvosoktól

Jégágyban aludtam, csak így tudtam létezni

Újabb hetek teltek el és a mérhetetlen viszketés és fájdalom nem múlt. Egyre reménytelenebb volt, hogy valaha valaki rájön arra, hogy mi történik velem.

A kínzó viszketést a saját kísérletezésemmel tudtam csillapítani. Rájöttem, hogy a vizes borogatás és a magamra kötött jégakkuk csökkentik a viszketést, így 1,5 évig(!!!) esténként, így aludtam. De legalább végre aludtam…persze nem mindig, mert így is volt, hogy felébredtem és az erkélyen, a hidegben ücsörögtem, vacogtam, hogy enyhüljön a viszketés.

A bőröm egyre vékonyodott és sebesedett, mindenhol fájt mindenem és ehhez még társult egy végtelen szomorúság és depresszió is.
A gondoskodó családtagok és a támogató barátok nélkül azt hiszem, nem tudtam volna végigcsinálni.

A 17. orvos, a remény, a megoldás

A mai napig a tárcámban hordom a megsárgult, 16 éves névjegyét és ajánlom mindenkinek azt a bőrgyógyászt, akihez nagyon hitetlenül és reménytelenül érkeztem.
Emlékszem, hogy unszoltak az ismerőseim, hogy ezt még próbáljam meg, de nem akartam újabb gyógyszereket. Végül elmentem.
Ez a doktornő volt az első, aki egyáltalán már találkozott ilyen tünetekkel.
Megvizsgált és azt mondta:
„Az első, amit azonnal hagyjon el az étrendjéből, az a glutén!!”

Ekkor még nem csináltatott ételintolerancia tesztet, hanem sorolta, hogy milyen allergizáló ételeket hagyjak még el a táplálkozásomból.
Nem ehettem a glutént tartalmazó ételeken kívül diót, mogyorót, disznóhúst, gombát, káposztát, burgonyát, füstölt dolgokat…
Ekkor még a tejtermékeket és a cukrot nem kellett nélkülöznöm.
Kaptam gyulladáscsökkentőt, nyugtatót és elküldött gasztroenterológushoz.
Az egyedüli ember volt, aki belsőleg kereste a megoldást.

Amint a felsorolt élelmiszereket elhagytam, rögtön kezdtek enyhülni a tünetek, de 1-1,5 hónap múlva határozottan érezhető volt a javulás.

Elkezdtünk egy olyan kísérletet, hogy 3-4 napig csak valamilyen gyümölcsöt ehettem, majd elkezdtünk bevinni egyenként egy-egy „új” élelmiszert.
A bőröm, a testem rögtön reagált, ha valami nem tetszett neki. Egyből jöttek vissza a bőrtünetek vagy a fetrengős gyomorgörcsök.

Tiltólistára került még a laktóz, a cukor, a szója, a dió, a mogyoró, a bensőségek, a kukorica, az almát csak héj nélkül ehettem és kerülnöm kellett minden élelmiszert, aminek magas volt a szénhidráttartalma.

Ezek fokozatos kiiktatása után kezdett el apránként visszaépülni a bőröm.
Három év után még mindig nem volt teljesen tiszta, de tudtam, hogy jó úton haladok. A 3 év alatt 40 kg-ot is lefogytam…


                         Régi fotók emlékeztetnek, hogy 105 kilóról fogytam le 60kg-ra
                    Soha nem mondták, hogy a súlyom is összefüggésben lehet a gyulladással

Hogy élek most?

17 év elteltével, a bőröm teljesen rendben van. A bal bokámon van egy piros folt, egy tökéletes műszer, ami jelzi, ha nem jót eszem, vagy túl sok szénhidrátot viszek be. Olyankor egyből belobban.

Amit évekkel ezelőtt kiszűrtünk a kísérletezgetéssel, abból semmit nem eszem, egy falatot sem. Eszem viszont nagyon jó tojásrántottákat, csirkehúsos finomságokat, sok salátával és kevésbé édes gyümölcsökkel.
Lehet, hogy lenne olyan, amit visszavezethetnék, de jól meg vagyok így, nem vállalnám még egyszer azt, amit átéltem egy –két új falat reményében.

Ma már sokkal könnyebb, mert egyből szűrnek ételérzékenységre és az ételkínálatban is széles a paletta.
Felbecsülhetetlen lett volna egy olyan kincs az életemben, ahova nyugodt szívvel tudok bemenni vásárolni, ahol mindennek látom az összetevőjét, ahol tudom, hogy pontosan miből főznek, hogy mennyi a szénhidráttartalma az ételnek és még értenek is hozzá.

Használjátok ki, éljetek ezzel a lehetőséggel, változtassatok!
Ne várjátok meg, amíg ilyen szinten jelez a szervezet, mint az enyém. Ha korábban felismerem, akkor valószínű, hogy nem is kell ennyi mindent elhagyni a táplálkozásombólból, sokkal könnyebb az átállás és elég egy letisztult paleo étrend.

Nekem az élet már bebizonyította, hogy a jó minőségű és megfelelő étel mennyire fontos a szervezetnek és örömmel, tiszta, őszinte meggyőződéssel képviselem ezt a Paleo Központban is.

Szeretettel várlak Benneteket a Paleo Büfében, garantáltan ellenőrzött alapanyagokból készült finomságokkal :)